Faaraomuurahainen

Print page
Luokittelu
Latinankielinen nimi: Monomorium pharaonis
Heimo: Muurahaiset

Faaraomuurahaiset ovat kooltaan pieni, 2mm pituisia ja väriltään ne vaihtelevat ruskeanpunaisesta vaaleaan keltaiseen. Takaruumis faaraomuurahaisella on usein eturuumista tummempi ja tuntosarvet koostuvat 12 osasta. Faaraomuurahaisyhdyskunnat voivat olla jopa 300 000 muurahaisen kokoisia, jolloin pesässä elää useampia kuningattaria. Yhdyskunnat leviävät silmikoimalla, jolloin kuningatar siirtyy uuteen paikkaan mukanaan muutama munia, toukkia ja koteloita kantava työmuurahainen.

Faaraomuurahaiset tarvitsevat pesälleen tarpeeksi lämpimän ja kostean paikan, jolloin ne leviävätkin usein lämpöputkien, lämpöpattereiden ja keskuslämmityskattiloiden lähellä oleviin seinänrakoihin. Työmuurahaiset kulkevat pitkiäkin matkoja ravinnon perässä selkeitä polkuja pitkin seinillä ja lattioilla. Faaraomuurahaiset ovat kaikkiruokaisia, mutta niille kelpaa erityisesti eläinkunnasta peräisin oleva ravinto.

Muurahaiset voivat kuljettaa mukanaan tauteja, joten ne pystyvät pilaamaan steriilejä materiaaleja tunkeutuessaan pienistäkin raoista.  Faaraomuurahaiset voivat pesiä useampaan paikkaan samassa rakennuksessa, joten niiden torjuminen on usein hyvinkin vaikeaa. Yleensä torjunta jätetäänkin alan ammattilaisten tehtäväksi.

Muita ongelmia

Sokerimuurahainen

Lasius niger

Lue lisää