Kärpäset ovat yleisiä hyönteisiä eläinsuojissa. Kuinka niistä pääsee eroon?

Eläinsuojassa voi elää useampia kärpäslajeja. Huonekärpänen (Musca domestica) on niistä yleisin, mutta lamppukärpänen (Fannia canicularis) ja pistokärpänen (Stomoxys calcitrans) voivat myös elää eläinsuojissa.

Print page

Kärpäset voivat aiheuttaa useita ongelmia eläinsuojissa: eläimet stressaantuvat, kärpäset kantavat mukanaan bakteereja (Salmonella spp…), viruksia (Influenza…) ja sukkulamatoja, jotka levittävät tauteja. Lisäksi kärpäset häiritsevät työntekijöitä ja eläinsuojan ympäristöä. Kaikki nämä ongelmat voivat aiheuttaa tuottavuuden laskua.

Kärpästen torjunta on helpompaa, kun tiedät niistä jotainToukat kuoriutuvat munista 12–14 tunnin kuluessa niiden munimisesta. Toukat kehittyvät 5–8 päivän kuluessa lannassa riippuen lämpötilasta ja lannan ravintosisällöstä. Koteloitumisvaihe kestää 3–4 päivää.

Yhdessä kilossa esimerkiksi siipikarjan lantaa voi kehittyä jopa 10,000 toukkaa.

Huonekärpäsen lisääntymissykli on erittäin nopea: vain 12–24 päivää 20–25°C lämpötilassa. Elinikä aikuisilla kärpäsillä on 1-6 viikkoa kesällä ja useita kuukausia talvella, jonka aikana naaraskärpänen munii noin 800 munaa.

Toukokuun ja syyskuun välisenä aikana voi kehittyä jopa 10 sukupolvea kärpäsiä, joka voi tarkoittaa miljoonia kärpäsiä saastuttamassa eläinsuojia ja niiden ympäristöä.

 

Mitkä ovat kärpästen suosikkipaikkoja eläinsuojissa?

 

Keskipitkän aikavälin ennaltaehkäisevät toimet ovat välttämättömiä

Fyysisellä kontrollilla tarkoitetaan lannan kuivattamista sekä järjestelmällistä lantakertymien poistamista eläinsuojista. Jätökset, jotka sisältävät alle 25 % vettä estävät toukkien kehittymisen ja edistää toukkien luonnollisten tuholaisten esiintymistä lannassa.

 • Huolehdi, että ilmanvaihto mahdollistaa lannan tehokkaan kuivumisen.
 • Tarkkaile mahdollisia vesivuotoja.
 • Vähennä ruokahävikkiä, joka päätyy lantaan.
 • Pidä eläinsuojan ympäristö siistinä ruohonleikkuulla, salaojittamalla ja pitämällä rakennuksen reunukset siistinä.
 • Estä kärpästen lentäminen sisätiloihin ilmanvaihtokanavien kautta.
 • Pyri poistamaan jätökset rakennuksesta säännöllisesti.

Rakenteet voivat myös vaikeuttaa torjuntaa: vanhat ja huokoiset pinnat, saostusallas lähellä eläinsuojaa jne.

 

Mekaaninen käsittely

UV-kärpäsansoja voidaan käyttää eläinsuojissa. Valitse UV-lamppu, jonka taajuus on 350–365nm välissä saadaksesi tehokkaan torjuntatuloksen. Laitteesta riippuen lampun saattaa joutua vaihtamaan kerran vuodessa. Sijoita laite syrjään ovista ja ikkunoista sekä ilmavirtauksesta.

 

Kemialliset käsittelyt tulee aloittaa maaliskuussa

Käsittely tulee aloittaa jo ennen kärpästen häiritsevää ilmestymistä. Tämä tarkoittaa usein maalis-huhtikuuta. On myös mahdollista edetä varovaisemmin seuraamalla lentävän populaation kokoa käyttämällä syöttejä. Populaation alkaessa kasvaa tulee torjuntakäsittely tehdä välittömästi.

Torjunta-aineita tulee käyttää joko tilan ollessa tyhjillään (sumutteet) tai eläinten ulottumattomissa (syötit).

Kolme erilaista käsittelytapaa takaavat parhaimman torjuntatuloksen käytettynä yhdessä, jolloin kärpästen mahdollinen resistenssi ei vaikuta niiden torjuntaan.

 

Estä kärpästoukkien kehittyminen aikuisiksi:

Kärpästen torjunta on tärkeää jo niiden ollessa toukka-asteella niiden kehittymisen estämiseksi. Kärpästoukkiin vaikuttavat torjunta-aineet toukkiin estämällä niiden kitiinin tuotannon. Tämä häiritsee hyönteisten kehitysprosessia ja johtaa usein toukkien kuolemaan. Toukkien torjuntaan tarkoitettua torjunta-ainetta voidaan käyttää myös talvella, jolloin kehitystä odottavat toukat eivät selviä kevääseen asti kehittyäkseen kärpäsiksi.

 

Sumuta kärpäsiä ja niiden olinpaikkojan niiden poistamiseksi:

AquaPy: Lentävien ja ryömivien hyönteisten torjuntaan

 • Soveltuu käytettäväksi asuintiloissa, julkisissa tiloissa, ravintoloissa, elintarviketeollisuudessa sekä eläinsuojissa.
 • Käyttövalmis ”ultra low volume” (ULV) -laitteissa
 • Miltei hajuton, ei tahraa, ei värjää
 • Vesiemulsio – voidaan laimentaa vedellä
 • FFAST-teknologia vähentää haihtumista ja lisää tuotteen tehoa

 

Käytä hyönteissyöttejä:

QuickBayt: Tehokkaaseen kärpästen torjuntaan

 

 • Houkuttelee kärpäsiä tehokkaasti
 • Tehoaa myös pyretroideille resistentteihin kärpäsiin
 • Vaikuttaa jopa 8 viikkoa
 • Kaksi käyttötapaa: rae ja maali

 

Käytä biosideja turvallisesti, lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.